Yksi Välimeren
maitten tunnusomaisimmista tuotteista on oliivi. Jokainen Kreikassakin
lomaillut on muodossa tai toisessa syönyt oliivia ja siitä saatua öljyä. Hän on
saattanut tehdä niin tietämättään, tai sitten hän on etsimällä etsinyt ja
natustellut näitä erivärisiä ja -muotoisia herkkupaloja.
90-luvun alussa
ollessani matkaoppaana Korfun saarella Pirgin kylässä ohjelmistoomme kuului
ilmainen kävelyretki luonnossa. Patikka oli ohjelmassa heti toisena lomapäivänä,
ja se oli erittäin suosittu sukellus kreikkalaiseen luontoon heti kättelyssä,
vaikka mielessä pyörivät vielä lentokentän äänet, linja-autojen hurinat ja
kulttuurishokissa vietetty levoton yö.
Oliivit kerätään
yleensä joulukuun aikana, mutta sadonkorjuu tietysti riippuu siitä, ollaanko pohjoisessa
vai etelässä. Korfun saari on maan pohjoisimpia paikkoja, joten kevätpatikoijat
löysivät usein vielä puissa roikkuvia hedelmiä. Tämän mahdollisti myös se, että
Korfulla on tapana jättää suuret keruuverkot puitten alle odottamaan, että nuo
ovaalit helmet putoaisivat ihan itsekseen puusta ajan kanssa. Puita ei
pelotella kepeillä satoansa pudottamaan.
Jos oliiveja oli
syönyt Suomessa vain purkista sen kummempia pohtimatta miten, missä ja milloin
niistä tulee purkitettavia, lomalainen saattoi nähdä puissa kiiltelevät oliivit
samoin silmin kuin Sepe Susi katsoi kolmea pientä porsasta: valmiina
herkkupaloina!
Näissä
tunnelmissa täytyi olla liikkeellä se kouvolalaisrouva Pirgin patikkaretkellä,
joka hihkaisi tohkeissaan: ”Tuossahan kasvaa oliiveja!” ja ennenkuin Rauman
flikka ehti katkaista valistavan puheensa polun varrelta löytämänsä kilpikonnan
rakkauselämästä, rouva oli jo napsaissut puusta kiiltävän mustan oliivin ja
imaissut sen suuhunsa. Oli ilmeisimmin ajatellut, että tämän tuoreemmaksi ei
oliivi tule...
Voi sitä
sylkemisen ja kröhimisen määrää! Sitä kertakaikkisen kauhistunutta ilmettä !
Taisivat ottaa
oikein valokuvia tapahtuneesta, aviomies luultavimmin etunenässä.
Jotta ette tekisi
samaa virhettä, on hyvä tietää, mitä oliiveille tehdään poimimisen jälkeen,
jotta niistä saadaan syömäkelpoisia. Oliivilaatujahan on lukemattomia, mutta
meidän perheessämme suositaan niitä pulleita, vielä raakoja vihreitä oliiveja.
Appeni oli kerran kerännyt niitä 5 kiloa ja tarvitsi apuani niiden valmistamiseen
syötävään kuntoon, joten sain syvämuistiini tallennettavan oppitunnin.
Oliivit pestään,
halkaistaan kolmesta kohtaa pitkittäisviilloilla, laitetaan veteen. Vesi
vaihdetaan kahden päivän välein kolme kertaa. Sitten veteen lisätään
sitruunahappoa ja merisuolaa kymmenen päivän ajaksi, jonka jälkeen oliiveja
säilötään öljy-viinietikkaliemessä viikon. Ja eikun syömään! Mitä kauemmin ne
liemessään seilailevat, sitä paremmin kitkerä happo on niistä poistunut.
Itse olen tehnyt oliiveja rikkomalla kivellä kuoren pintaa ja sen jälkeen kaikki nuo muut prosessit, pelkän sitruunan avulla tosin. Muistakaa myös varoa vaatteita, oliivin neste tekee voikukan kaltaisia tahroja, jotka eivät lähde pesussakaan.
VastaaPoistaHyvä pointti tuo tahrajuttu! On se ihmeen väkevä kasvi kaikin puolin.:)
PoistaKiitos hyvistä vinkeistä ja ohjeesta! Itse asustelen toistaiseksi tai jonkun aikaa Espanjassa ja seuraavan kotini pihassa on monta oliivipuuta. Olen jo miettinyt, miten saisin ne hyödynnettyä. Nyt tiedän!
VastaaPoistaOlepa hyvä vaan :) Kiva, kun jutuistani on ihan konkreettista hyötyä ;)
Poista